marți, 7 octombrie 2008

Psihicul


Cati dintre voi stiti ce este cu adevarat "psihicul"? Folositi des termenul desi 80% dintre voi nu stiti ce este,aveti o idee vaga.Daca vi se cere sa ii dati o definitie v-ati pierde cuvintele.
In continuare veti afla mai multe despre ce este si cum functioneaza psihicul.

Din punct de vedere biologic psihicul este o functie a sistemului nervos ce consta "in orientarea pe baza de imagini"in cadrul lumii obiective, este forma superioara de reglaj a relatiei individului cu mediul, indeplinind astfel o functie de adaptare,deci de "problem solving" pentru supravietuire.
Din punct de vedere social psihicul imprumuta constructii sufletesti ce ajuta la formarea identitatii personale;insusind "fondul comun" omul isi alimenteaza potentialul de "a fi", de "a actiona" si "a avea" castigandu-si "dreptul la diferenta" si la originalitate.
Orice functie psihica se dezvolta in timpul vietii, fiind in fapt un produs al dezvoltarii.Factorii de progres ai acestui proces tin de particularitati neuro-functionale, mediul de viata, continuturile si ritmurile activitatii.Orice organism se afla intr-un raport activ cu mediul in care traieste,psihicul deserveste acest proces, dar este si influentat prin continut si procesualitate de aceasta interactiune.Avem cu lumea animala o dimensiune comuna: activitatea pentru supravietuire; diferenta consta in structurare,asa cum tesutul cerebral este diferit de cel hepatic. Activitatea umana este o unitate morala compusa din actiuni "celule"relativ autonome operational,instrumental si dinamic.
Cam atat stiu eu despre psihic, astept de la voi mai multe sugestii.Sper sa va fie de folos.

Eu,nimeni.. !!!

Niciun comentariu: