joi, 9 octombrie 2008

EQ


EQ = Inteligenta emotionala

Majoritatea stim, in adancul sufletului nostru, ca exista o diferenta majora dintre "desteptii din scoli" si "isteti", respectiv dintre desteptaciune si istetime. Prima isi are locul sau, dar si a doua, desi mai putin concreta, este mult mai interesanta. Este capacitatea de a intui lumea, de a "vedea" situatiile si de a relationa cu ceilalti in timp ce va ocupati si de propia voastra viata. Acum, multumita EQ, exista dovada certa a legaturii dintre aceasta capacitate ( care in sine are putin de-a face cu intelectul).
Cu cat simtul emotional si social pe care il aveti este mai accentuat, cu atat veti putea fi mai eficienti si productivi in viata. Dupa zeci de ani de lucru in domeniul psihologiei si al psihiatriei s-a ajuns la concluzia ca este cel putin la fel de important ca omul sa fie dotat atat din punct de vedere al inteligentei emotionale si sociale cat si din punct de vedere al inteligentei cognitive sau analitice.
EQ-ul are in componenta sa cinci mari domeni.. Primele doua si cele mai importante fiind:
-Domeniul intrapersonal si -Domeniul interpersonal

Domeniul intrapersonal cuprinde ceea ce noi numim in general "sinele nostru".el determina modul cum va percepeti sentimentele, cat de multumiti sunteti de voi insiva si de ceea ce faceti in viata. Succesul in acest domeniu inseamna ca sunteti capabili sa va exprimati sentimentele, sa traiti si sa munciti in mod independent, sa va simtiti puternici si sa aveti incredere cand va exprimati ideile si parerile.

Domeniul interpersonal se refera la ceea ce numim noi aptitudini personale. Cei care stiu cum sa procedeze din acest punct de vedere tind sa fie responsabili si de incredere.Acestia inteleg, interactioneaza si relationeaza bine fata de alte persoane intr-o varietate de situatii.Inspira incredere si au un bun spirit de echipa.

Voi reveni la acest subiect in mod mai amanuntit data viitoare.

Eu, un nimeni..



Niciun comentariu: